Skip to main content

Deventer Ziekenhuis voldoet met HiXPort aan strenge wetgeving in 2018

december 4, 2017november 2nd, 2021

Supportbook ondersteunt bijna 45 ziekenhuizen in de dagelijkse uitvoering van hun test- en acceptatieprocessen. Hoewel niet gewenst, wordt er toch nog regelmatig met productiedata getest. Het organiseren van een test-, acceptatie- of opleidingsomgeving, welke is voorzien van een beperkte dataset met geanonimiseerde of gepseudonimiseerde gegevens, blijkt in de praktijk namelijk nog niet zo eenvoudig.

Hier komt de wetgeving om de hoek kijken: privacywetgeving verbiedt het gebruik van echte persoonsgegevens voor testdoeleinden.

 

General Data Protection Regulation

Onder de huidige privacy wetgeving, de Wbp (Wet bescherming persoonsgegevens), is gebruik van echte patiëntgegevens al verboden. Tevens staan er boetes op een datalek (maximaal € 820.000). Maar vanaf 25 mei 2018 wordt de GDPR (General Data Protection Regulation) in de hele EU van kracht. Deze wetgeving vervangt de Nederlandse wetgeving en verbiedt nog steeds het gebruik van echte patiëntgegevens voor testdoeleinden (maar ook voor analyse, demo, opleiding etc.). Groot verschil met de Wbp is dat de boetes omhoog gaan naar 4% van de groepsomzet of 20 miljoen euro (afhankelijk van wat het hoogste is).

Over HiXPort

Supportbook is een samenwerking gestart met het bedrijf EntrD uit Heerenveen. EntrD biedt met hun product Datafactory een oplossing die persoonsgegevens eenvoudig anonimiseert. Voor ziekenhuizen die ChipSoft HiX gebruiken, ontbrak tot nu toe een gemakkelijke en eenvoudige manier om patiëntgegevens te anonimiseren. Met de introductie van Datafactory HiXPort is dit veranderd! De tool werkt database-onafhankelijk en is toe te passen op de hele softwareketen. Na anonimisering zijn persoonsgegevens veilig te gebruiken voor test-, analyse- en opleidingsdoeleinden, in lijn met de privacywetgeving.

Deventer Ziekenhuis voorbereid op de toekomst

Deventer Ziekenhuis, werkend met HiX van ChipSoft, heeft onlangs gekozen voor HiXport. Een slimme keuze van het topklinische ziekenhuis, want daarmee zijn ze voorbereid op de toekomst.

Een tiental andere ziekenhuizen is momenteel bezig met de voorbereiding om in het eerste kwartaal van 2018 ook te starten met HiXPort.

Wilt u ook voorbereid zijn op de toekomst en meer weten over HiXPort? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende demo bij u op locatie.