Op 22 juni 2018 gaat bij de Noordwest Ziekenhuisgroep het elektronische patiëntendossier HiX van Chipsoft, live. In de huidige projectfase wordt er al veel gebruik gemaakt van Supportbook. Testcoördinator Toer Schaffer vertelt er meer over.
Projectvoortgang eenvoudig beheren
“Bij een ander ziekenhuis had ik al goede ervaringen opgedaan met Supportbook. Ik wist dus, dat we zelfs met een kleine testorganisatie heel makkelijk en goed met Supportbook zouden kunnen testen. Daarom zijn we hier al vrij snel na het opstarten van het EPD-project begonnen met testen via Supportbook. Hierdoor kunnen we de voortgang bewaken en de resultaten monitoren. We hebben recent een tweede integrale testdag gehouden waarbij we integrale processen in het ziekenhuis hebben doorlopen. Hierbij komen de testpatiënten langs meerdere afdelingen waardoor je goed de samenwerking kunt testen. Zo kunnen wij goed zien hoe ver we zijn en waar zich nog problemen voordoen. Aan het einde van deze dag geven alle werkgroepen, tijdens een wrap up, een ‘go’ of ‘no go’ op de verschillende onderdelen”, zo vertelt Toer enthousiast.
Brede inzet
Door deze manier van werken wordt Supportbook heel breed ingezet. “We maken van veel meer testen gebruik dan alleen de regressietesten”, zo legt Toer uit. “Wij gebruiken verschillende testen die passen bij de projectfase, zo zijn we begonnen met de conversietest. Onderdeel van deze test is de spiegeltest waarmee je eenvoudig kunt checken of de data uit het oude EPD (xCare), goed en op de juiste plek in het nieuwe EPD (HiX) terecht zijn gekomen. Problemen die we tegenkomen voeren we uiteraard als actiepunt op voor ChipSoft en noteren we bovendien in Supportbook. Zo kunnen we bij een volgende testronde eenvoudig en centraal checken of het probleem is opgelost.”
Gemak voor testers
Verder maakt de Noordwest Ziekenhuisgroep in de projectfase gebruik van Supportbook voor testen zoals de koppelingentest, autorisatietest, schakeltest, functionele acceptatietest, en werkplek- en infrastructuurtest. “Complex? Nee, dat valt reuze mee”, lacht Toer. “We maken goed gebruik van de functionele kennis van de gebruikers/key-users (artsen, verpleegkundigen) in combinatie met de testervaring van het Domein Testen. Na de livegang zal het testen grotendeels uit regressietesten bestaan, dit zal de testinrichting een stuk minder complex maken. De testers krijgen dan een mailtje met een link als er een test voor ze klaar staat. Zij zien alleen wat voor hen relevant is en met een druk op de knop kunnen ze de test uitvoeren.”
Bron van inzicht van 46 ziekenhuizen
Naast de ondersteuning van al deze testen geeft Supportbook toegang tot een enorme bron van inzichten, best-practices en testresultaten. Deze input, afkomstig van de 46 aangesloten ziekenhuizen, is van grote waarde en zorgt voor tijdige signalering van potentiële risico’s voor het EPD.