Skip to main content

Gemeente Leeuwarden aan het woord; Supportbook bij de gemeente

juli 6, 2020november 1st, 2021

Gemeente Leeuwarden gebruikt Supportbook nu al meer dan 2 jaar voor het testen van de IT-systemen. We spraken met Saco Kromkamp over het testen van zijn applicatie.

Hoewel Saco een bedrijfskundige achtergrond heeft, is hij nu met veel plezier applicatiebeheerder van Suites voor het sociaal domein (SvhSD). De applicatie SvhSD regelt de uitkeringen van de gemeente. Met zo’n 400 medewerkers op de afdeling sociale zaken is SvhSD een belangrijke applicatie. Elke 2 of 3 maanden is er een update. Saco coördineert: Hij plant de testperiodes, stelt de scope vast, regelt locaties om te testen en verdeelt de testen over de afdelingen. Alles in afstemming met de afdeling ICT.

Wat is je persoonlijke mening over testen?

“Ik vind testen heel belangrijk. Zelfs bij kleine wijzigingen vind ik dat er altijd getest moet worden; om zeker te weten dat de applicatie nog goed functioneert. Als de applicatie niet in orde is, heeft dat grote gevolgen.”

“In het verleden, toen we nog niet structureel testen, hebben we bijvoorbeeld meegemaakt dat een update misging. Hierdoor konden zo’n 400 collega’s hun werk niet doen. Deze situatie heeft ervoor gezorgd dat we beseften hoe belangrijk het is om te testen en problemen, zoals deze, te voorkomen. Sindsdien testen we elke update uitvoerig.”

Wat was je eerste indruk van Supportbook?

“Supportbook zorgde voor een enorme verbetering van ons testproces. Supportbook maakt het werk veel makkelijker. Het helpt mij om het testproces goed te organiseren. Het is gebruiksvriendelijk en helpt enorm bij de samenwerking en de administratie die erbij hoort. Testen worden eenvoudig, snel en efficiënt verdeeld binnen de gemeente. Uitnodigingen en herinneringen zijn makkelijk te versturen. In Supportbook heb ik alle resultaten direct bij de hand. Ik kan ook inkijken wie er nu aan het testen is en wie niet. Als iemand de hele dag in Supportbook aan de slag is, kan ik even checken hoe het gaat.”

Hoe heeft Supportbook het testproces verbeterd?

“Voordat we Supportbook gebruikten was het testproces veel chaotischer. We werkten in Excel. Excel-overzichten kwamen op verschillende manieren binnen: de een stuurde ze via de mail en de ander bracht ze hardcopy langs. Ook verschilden de versies van de overzichten per persoon. Dat zorgde voor een enorme papieren rompslomp. Het kostte veel tijd om van de verschillende versies weer één document te maken. Nu verzamelen we de testgevallen allemaal op één plek: in Supportbook. Geen gedoe meer met versiebeheer.”

Wat vind je belangrijke eigenschappen van een softwareleverancier als Supportbook?

Makkelijk te benaderen, korte lijnen en als je iets wilt wijzigen dat hier ook mogelijkheid voor is. Als ik bijvoorbeeld terugkijk op de implementatietraining werd het snel en goed gerealiseerd. Vooraf hadden jullie al een stukje inrichting gedaan waardoor een afdeling direct van start kon. Dit is waardevol, korte lijnen en snel beginnen. Supportbook is een goed pakket en daar wil je dan ook snel mee starten.

Je krijgt te maken met andere testorganisaties en daar kun je alleen maar van leren. De expertise van Supportbook ligt niet in gemeenteland, maar echt op ICT. Dat is een grote kracht.

Saco Kromkamp Functioneel Applicatiebeheerder - Gemeente Leeuwarden

Supportbook: de testtool voor gemeenten

Supportbook is ondertussen al geïmplementeerd bij meer dan 70 organisaties. Meer weten over wat Supportbook kan bieden voor gemeenten? We vertellen je er graag vrijblijvend wat meer over, neem hier contact met ons op.