Waarom software testen

Software testen

Het testen van software is het nagaan of de software nog aan de eisen voldoet. Wanneer software gekocht wordt moet het een bepaald vraagstuk oplossen. Tijdens het testen wordt er vastgesteld of het nog wel de functionaliteiten heeft waar je het voor nodig hebt. Hierin zijn vier onderdelen.

  1. Allereerst moet er bepaalt worden wat je gaat testen. Dit is vaak het belangrijkste onderdeel van de software applicatie.
  2. Vervolgens moet er gekeken worden naar de eisen. Wat zijn de functionaliteiten die wij nodig hebben? Dit is dus een functie van de applicatie.
  3. Ook is het belangrijk wanneer er getest gaat worden. Dit kan elke week of elke maand zijn.
  4. Het vierde onderdeel is hoe er getest gaat worden. Dit betreft de methode en eventuele tools om software te testen.

Het gehele testproces kan gewaarborgd worden in testtool Supportbook!

Wat is software testen?

Testen kan verschillende definities hebben. Volgens de bekende methode Tmap is dat als volgt. “testen is een proces van plannen, voorbereiden en meten met als doel de kenmerken van een softwareproduct vast te stellen en het verschil tussen de actuele en de vereiste status aan te tonen.” Het is een proces waarin verduidelijkt wordt wat de werking is van het systeem en product. De realiteit wordt getoetst volgens een verwachting die we hebben aan het product.

Software testen doel

Het doel van software testen is om zekerheid te creëren. De afgelopen jaren zijn organisaties steeds meer digitaal geworden. Het werk gaat sneller en efficiënter. Daarentegen worden we er ook steeds meer afhankelijk van. Stel je voor dat de applicaties op je werk uitvallen. Dan liggen er veel werkprocessen stil. Om dit te voorkomen wordt software getest. Als organisatie wil je er altijd zeker van zijn dat de applicaties naar behoren werken. Samenvattend is het doel van software testen, om problemen te voorkomen en je continuïteit te waarborgen.

Software testen gemeente

Het testen van software is voor veel organisaties van groot belang. Zo is het ook voor gemeenten belangrijk om software te testen. Applicaties zoals Centric of PinkRoccade zijn onmisbaar. Het zou veel geld kosten wanneer die niet naar behoren werken.

“Testen binnen gemeenten wordt steeds belangrijker. Het besef komt nu langzaam, want je hele bedrijfsproces valt of staat er mee.” – Changemanager Gemeente

Ook zitten gemeenten vaak in verschillende intergemeentelijke samenwerkingen. In deze samenwerking wordt ook ICT en testmanagement samen opgepakt. Supportbook als testtool sluit hier goed op aan. In onze tool kun je testresultaten extern delen. Er is dus mogelijkheid om samenwerkingen tussen gemeenten door te zetten in Supportbook. Software testen doen we samen!

Lees meer over software testen in gemeentes op onze pagina voor semi-overheid.

“Supportbook helpt ons bij het verder standaardiseren van onze testprocessen en het professionaliseren van ons functioneel beheer, in een wereld waarin efficiënte (keten)samenwerking, regievoering en kwaliteitsbewustzijn steeds belangrijker wordt.” Informatiemanager Gemeente

Software testen ziekenhuis

Software testen in ziekenhuizen is het waar het voor onze testtool Supportbook begon. Ziekenhuizen hebben een elektronisch patiënten dossier die letterlijk van levensbelang is. Het waarborgen van deze applicatie is daarom ook zo urgent. Software testen in ziekenhuizen wordt al jaren erg serieus genomen. Niet alleen bij het EPD maar ook bij de vele andere applicaties die ze gebruiken. Het testen van de software wordt structureel en professioneel uitgevoerd. Alleen zo kunnen ze er zeker van zijn om de beste zorg te bieden. Hier worden vele afdelingen en personen in betrokken. Vandaar dat een testtool voor ziekenhuizen het software testen veel makkelijker maakt.

Supportbook wordt al door meer dan 50 ziekenhuizen gebruikt om software te testen. Lees hier onze referenties.

Software testen tool Supportbook

Supportbook is een online platform die breed geïmplementeerd is bij 70+ organisaties. Supportbook faciliteert progressie- en (automatisch) regressietesten met een intuïtieve workflow. Met Supportbook professionaliseer je niet alleen het testproces, maar deel je ook nog eens testresultaten met organisaties die dezelfde applicaties gebruiken. Zo wordt er samen slimmer gewerkt en meer kwaliteit gerealiseerd.

Met Supportbook ben je aantoonbaar in control omdat alle testprocessen zijn ondergebracht in één tool. Testtool Supportbook is binnen een dag geïmplementeerd, makkelijk in gebruik en ISO27001 en NEN7510 gecertificeerd.

Meer weten over software testen of onze tool? Neem vrijblijvend contact met ons op.