Skip to main content

“Supportbook is uitstekende tool om goed en gestructureerd te testen”

april 23, 2018oktober 14th, 2021

De overstap naar het elektronisch patiëntendossier betekent volgens Rinze Smit, functioneel beheerder van Revalidatie Friesland, nogal wat voor het hele testproces. “Voorheen kregen we zo nu en dan eens een update die getest moest worden. Maar nu ontvangen we eens in de twee weken een hotfix en doorlopen we eens in de zes weken een testcyclus. Dat heeft een redelijke impact”, aldus Rinze. In samenwerking met diverse ziekenhuizen in Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland biedt Revalidatie Friesland, klinische en poliklinische revalidatie. In april 2017 stapten zij over op het gebruik van het elektronisch patiëntendossier en kozen daarbij ook direct voor Supportbook.

Gestructureerd testen

“We werken samen met het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen en hadden daar al kennis gemaakt met Supportbook. We waren zelf niet gewend om zo structureel te testen, zoals we nu doen, en realiseerden ons dat ook wij hiervoor een handige tool nodig zouden hebben. Daarom hebben we direct gekozen voor Supportbook” zo legt Rinze uit. Ze zijn vooral blij dat ze met Supportbook het testproces zo goed en gestructureerd hebben kunnen opzetten. “Dat was ons anders niet op deze manier gelukt.”

Verschillende voordelen

“Supportbook biedt verschillende voordelen. Zo worden de releasenotes goed en makkelijk ingelezen, terwijl we dat vroeger allemaal moesten knippen en plakken vanuit een pdf”, lacht Rinze. “Verder is het fijn dat we de testresultaten van andere ziekenhuizen kunnen inzien en dat we zelf testscripts kunnen maken.” Zo hebben ze gaandeweg ook al wat dingen aangepast. “De releasenotes bleken soms wat te cryptisch en daardoor lastig te interpreteren te zijn voor de key users. Daarom worden deze nu door onze functioneel beheerders getest en worden de minder technische en meer praktische releasenotes in een tweede ronde, door een kleine groep super users getest. Deze werkwijze bevalt ons goed.”

Testafhankelijk testen

Recent hebben ze voor het eerst ook getest met een geïntegreerd testscript, waardoor een compleet proces met afhankelijkheden getest kan worden. Met andere woorden; procesonderdeel 5 kan niet eerder worden getest dan dat procesonderdeel 1 tot en met 4 zijn afgerond. “Deze manier van testen is ons goed bevallen. Als je alleen de losse onderdelen test, mis je de onderlinge interactie. Het is veel interessanter om geïntegreerd te testen want daarmee komt er meer boven water.”

Steeds nieuwe ontwikkelingen

Rinze is tevreden over Supportbook. Het voldoet aan de verwachtingen, al blijven er ook altijd wensen. En met dat laatste wordt volgens Rinze ook goed omgegaan door Supportbook. “Bij vragen wordt er snel gereageerd en we zien aan de regelmatige nieuwe ontwikkelingen dat ze zelf ook steeds verder willen verbeteren. En dat is fijn voor ons als gebruiker.”