Skip to main content

30 ziekenhuizen alweer! Supportbook zet ICT test- en acceptatiebeleid op de kaart

november 10, 2016november 8th, 2021

Hoogeveen, november 2016. Vandaag sluit het 30e ziekenhuis zich aan op het samenwerkingsplatform Supportbook, waarmee ziekenhuizen online samenwerken aan het toetsen, testen en accepteren van grote wijzingen in hun informatievoorzienings-/ ICT-landschap. In drie jaar tijd is het deelnemersaantal vertienvoudigd en daarmee zet Supportbook het test- en acceptatiebeleid binnen de Nederlandse ziekenhuizen letterlijk op de kaart.

Minder risico’s door efficiënter testen

Eind 2013 sloegen de ziekenhuizen Antonius Sneek, Martini Groningen en Isala Diaconessenhuis Meppel de handen ineen om het test- en acceptatieproces voor nieuwe versies en updates van – in eerste instantie – het ZIS/ EPD te stroomlijnen. De testactiviteiten vinden vaak maandelijks plaats, betreffen meestal dezelfde releases en updates van dezelfde softwareleveranciers en worden soms met wel 50 medewerkers uitgevoerd. Primair was het doel om deze activiteiten eenvoudiger en efficiënter uit te voeren. Daarnaast wilde men de testresultaten uit de verschillende ziekenhuizen met elkaar kunnen delen. Het voordeel? Door een landelijke en bredere testdekkingsgraad kunnen instellingen meer (patiëntveiligheids)risico’s uitsluiten en slimmere keuzes maken in de toekenning van hun schaarse testcapaciteit.

Professioneel testen en accepteren

De samenwerkende ziekenhuizen kozen er voor om het testproces in te richten en te ondersteunen met het gezamenlijk ontwikkelde platform Supportbook. Inmiddels helpt Supportbook meer dan 30 ziekenhuizen om de risico’s van veranderingen in hun informatievoorzieningslandschap (met al snel 50 tot 60 bedrijfskritische applicaties), gecontroleerd te toetsen, testen en accepteren. Instellingen kiezen voor Supportbook om snel en eenvoudig een volwassen testorganisatie en testproces neer te zetten. Dit proces wordt steeds belangrijker vanwege de toenemende privacy- en informatiebeveiligingsvraagstukken binnen de sector en vormt ook steeds vaker een uitgebreid aandachtspunt in accountantscontroles, accreditaties en peer-reviews.

Over Supportbook

Supportbook is een product van Zapphire BV; een ambitieuze organisatie die veilige en betrouwbare software ontwikkelt om zorginstellingen en lokale overheden “slimmer te laten samenwerken”. Naast Supportbook levert Zapphire ook MTbook, dat hét data-, informatie- en samenwerkingsplatform is voor de Medische Technologie.