Skip to main content

Testmanagement

De software binnen een organisatie is onmisbaar voor de dagelijkse processen. We zijn meer en meer afhankelijk van deze software om ervoor te zorgen dat onze dagelijkse werkzaamheden succesvol kunnen worden uitgevoerd. Om ervoor te zorgen dat complicaties binnen een applicatie worden voorkomen maken we gebruik van een testtool (bijvoorbeeld TMap) om software te testen.

Wat is een testtool?

Een testtool is een hulpmiddel tijdens het testproces. Het is een ondersteuning bij elke stap die testers en testcoördinators maken in hun testwerkzaamheden. In de testtool voer je de eigen werkorganisatie in. Hoeveel testers zijn er? Deze personen krijgen allen hun eigen unieke account. Hierin kun je kiezen voor groepen, afdelingen of bepaalde projecten. Ook kan er een eindverantwoordelijke aangegeven worden. Alles om de tests en jouw proces precies langs de juiste personen te laten verlopen. Een testtool is echt een ondersteuning in de samenwerking.

Met behulp van een testtool kunnen enorm veel dingen getest, getoetst en geaccepteerd worden. Denk aan het testen van updates of bestaande onderdelen van een applicatie. Maar naast applicaties kunnen ook systemen, interfaces, processen of zelfs wetgeving getest worden.

De test coördinator kan een releasenote uploaden. In bijvoorbeeld testtool Supportbook wordt dit automatisch opgedeeld in behapbare stukken. Deze stukjes worden verstuurd naar de juiste personen. Zij krijgen alleen die tests gepresenteerd die voor hen van toepassing zijn. Zo zijn ze altijd op de hoogte van de nieuwste releases in hun deel van de applicatie en worden ze niet meer overspoeld met lange releasedocumentatie. Ze krijgen automatisch alleen die tests die voor hun bedoeld zijn. Deze melding komt gewoon binnen in de mailbox.

Waarom testen?

Het testen van software is enorm belangrijk. Vaak worden er bepaalde updates of wijzigingen aangebracht in software waardoor applicaties niet meer naar behoren werken. Een testtool maakt duidelijk waar zwakke punten zitten en brengt in kaart waar bepaalde acties moeten worden ondernomen.

Door software niet alleen vanuit de technische hoek te testen, maar ook de daadwerkelijke gebruikers actief in het testproces te betrekken, wordt tevens de acceptatie van de software en mogelijke procesupdate versterkt. De gebruikers worden al vroegtijdig met de wijzigingen geconfronteerd en hebben de mogelijkheid hiermee aan de slag te gaan, waardoor de update in getrainde handen terecht komt wanneer deze definitief wordt uitgerold.

Testmethodes

Er zijn tal van verschillende testmethodes, elk met hun eigen voordelen en doelen. Lees meer over de verschillende testen op de pagina software testen.

wat zijn acceptatiecriteria
systeemintegratietest

Wat is TMap?

TMap staat voor Test Management approach. Het is een methode voor het testen van software. Tmap wordt vaak gezien als de standaard vorm van het testen van software, omdat deze methode een van de sterke vormen van testmethodes is.

Gestructureerd testproces

Het is belangrijk om te kiezen voor een overzichtelijke testtool. Je testmanagement dient gestructureerd georganiseerd te worden. De voordelen van gestructureerd testen zijn:

 • Het voorkomt onnodige fouten
 • Overzicht en inzicht
 • Fouten worden vroegtijdig gevonden
 • Is bruikbaar in elke situatie
 • Advies en inzicht over bepaalde risico’s

 

Adaptieve testmethode

Een adaptieve testmethode past zich aan aan de situatie. TMap is een vorm van een adaptieve testmethode. Met de testtool wordt gekeken naar een specifieke situatie en de voordelen en gevaren daarvan.

Voordelen van een testtool

Er zijn verschillende voordelen bij het gebruiken van een testtool. Het opstellen van goed testmanagement (bijvoorbeeld met TMap) is een intensief maar waardevol proces. De voordelen van een testtool zijn:

 • Helder overzicht in mogelijke fouten en complicaties
 • Vroegtijdig voorkomen van fouten
 • Zekerheid om onderbouwd te kunnen stellen dat er goed getest is
 • Voorkomen dat bedrijfsprocessen last ervaren van fouten in software

Wij helpen testmanagers om hun testproces zo efficiënt mogelijk in te richten zodat zij betrouwbaar, snel en makkelijk de impact van de wijzigingen in het bedrijfsproces kunnen testen.

Testtool Supportbook

Supportbook snapt als geen ander dat het testproces het domein is van de (IT) beheerafdeling, maar dat het testen van processen iedereen in de organisatie aangaat. Testmanagement raakt de infrastructuur, de applicaties, de processen en het beleid en is dus ondersteunend aan het hele bedrijf.

Daarom is het product van Supportbook gericht op een efficiënte manier van werken, maar de echte meerwaarde wordt geleverd doordat Supportbook snapt wat de impact van het testen is op de mensen in het bedrijf. Supportbook snápt haar klanten en de processen en wil daar zoveel mogelijk bij helpen. Meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op of plan direct een demo via onderstaand formulier.

Direct een
demo aanvragen

Afhankelijk van de behoefte kan een demo op afstand (middels schermdelen) of bij jou op locatie worden verzorgd. We nemen binnen 24 uur contact met je op om dit verder af te stemmen.

 • Introductie Supportbook
 • Professionaliseren van processen
 • Live demo

  We werken samen met ziekenhuizen, (semi-) overheid en meer

  Zaans Medisch Centrum logo refference

  maart 5, 2024

  AZ Klina logo refference

  maart 5, 2024

  ZRTI logo refference

  maart 5, 2024

  Fivoor logo refference

  maart 5, 2024

  Gelrelogo refference

  juni 6, 2023

  Nederlands Veteranen instituut logo refference

  juni 6, 2023

  SEIN logo refference

  mei 10, 2023

  Oggziekenhuis Rotterdam

  april 12, 2023

  Gemeente Rotterdam Customer case

  september 12, 2022

  Curaçao Medical Center logo refference

  september 12, 2022