Skip to main content

Acceptatiecriteria

De software die we gebruiken zijn onmisbaar voor onze dagelijkse processen. Het is dus belangrijk om deze tijdig te updaten of te voorzien van een nieuw jasje. Er is namelijk niets vervelender dan verouderde of traag werkende software. Echter dient het altijd te voldoen aan de juiste eisen.

Passende software: een goede keuze?

We upgraden dus maar wat graag. Want betere software betekent vaak ook beter werk. De nieuwste updates voorzien ons vaak van betere kwaliteit. Of er wordt gekozen voor een compleet nieuwe applicatie met nieuwe functionaliteiten. Wel dien je altijd je eigen belangen voorop te stellen en je software te testen. Want past de applicatie niet bij je eigen processen, dan past de applicatie niet bij je organisatie. Hiervoor voeren wij een zogenoemde acceptatietest uit. We vertellen je meer over de acceptatietest.

 

Wat is een acceptatietest?

Een acceptatietest is een cruciaal onderdeel bij het testen van nieuwe software. Er is een onderscheid tussen een gebruikersacceptatietest (GAT) en een functionele acceptatietest (FAT). De testen worden gebruikt om aan te tonen of de applicatie voldoet aan de eisen (acceptatiecriteria) die gesteld worden om de processen op de juiste manier uit te voeren. Alle functies en opties worden nagelopen om fouten en onduidelijkheden voor eindgebruikers aan te tonen.

 

Gebruikersacceptatietest

In een gebruikersacceptatietest (GAT) wordt de acceptatietest uitgevoerd door de gebruiker zelf. Het doel hiervan is om te bepalen of de wensen van de gebruiker worden voldaan door het product. Hiermee wordt dus vastgesteld of de software passend is.

 

Functionale acceptatietest

De functionele acceptatietest (FAT) wordt uitgevoerd door een functioneel beheerder. Hierin worden de acceptatiecriteria getoetst in de vorm van de prestaties van het systeem. Het doel van deze acceptatietest is om te achterhalen of het systeem voldoende ondersteuning kan bieden of geboden kan worden.

 

Gratis checklist acceptatiecriteria

Vul hieronder jouw gegevens in en download gratis een checklist om acceptatiecriteria op te stellen!

    infographic supportbook
    systeemintegratietest

    Wat zijn acceptatiecriteria?

    Acceptatiecriteria laten zien waaraan moet zijn voldaan om een systeem in gebruik te nemen. Als je acceptatiecriteria vroeg en duidelijk opstelt voorkom je problemen vlak voor livegang. Acceptatiecriteria komen voort vanuit de acceptant(en). Dit zijn de personen die beslissen of het systeem live gaat. Het zijn de eindverantwoordelijken voor het systeem of de processen die afhankelijk zijn van het systeem.

    Vaak zijn er meerdere acceptanten: leidinggevenden van afdelingen die het nieuwe systeem gebruiken of managers van beheerafdelingen zijn typische acceptanten. Acceptatiecriteria zijn niet hetzelfde als eisen. De eisen beschrijven wat het product moet kunnen, waarna de acceptatiecriteria worden opgesteld om te omschrijven wat de acceptant(en) aangetoond willen hebben.

    Hoe stel je acceptatiecriteria op?

    Acceptatiecriteria worden duidelijk door te vragen. Je vraagt door op de behoefte van de acceptant(en) en vraagt door over wat diegene aangetoond wil hebben zodat er genoeg vertrouwen is in het systeem. Denk hierbij ook aan de eindgebruikers: wat hebben zij nodig of willen zij terugzien in het systeem? Stel daarna de acceptatiecriteria zo duidelijk mogelijk op.

     

    Acceptatiecriteria voor acceptatietest voorbeeld

    Het kan best lastig zijn om acceptatiecriteria te onderscheiden van eisen. Een functioneel beheerder weet welke vragen hij moet stellen en kan gericht op zoek bij eindgebruikers om deze acceptatiecriteria op te halen. Een eis is bijvoorbeeld “het systeem moet voldoende kwaliteit hebben”. De bijpassende acceptatiecriteria is dan “varianten A en B moeten zijn uitgevoerd en met succes afgerond”.

     

    Acceptatietest voor jouw organisatie

    Het opstellen van acceptatiecriteria en het uitvoeren van een acceptatietest voorkomt dus nare verrassingen aan het einde van een project. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem vandaag nog contact met ons op of plan direct een demo via onderstaand formulier.

    wat zijn acceptatiecriteria

    Direct een
    demo aanvragen

    Afhankelijk van de behoefte kan een demo op afstand (middels schermdelen) of bij jou op locatie worden verzorgd. We nemen binnen 24 uur contact met je op om dit verder af te stemmen.

    • Introductie Supportbook
    • Professionaliseren van processen
    • Live demo

      We werken samen met ziekenhuizen, (semi-) overheid en meer

      Zaans Medisch Centrum logo refference

      maart 5, 2024

      AZ Klina logo refference

      maart 5, 2024

      ZRTI logo refference

      maart 5, 2024

      Fivoor logo refference

      maart 5, 2024

      Gelrelogo refference

      juni 6, 2023

      Nederlands Veteranen instituut logo refference

      juni 6, 2023

      SEIN logo refference

      mei 10, 2023

      Oggziekenhuis Rotterdam

      april 12, 2023

      Gemeente Rotterdam Customer case

      september 12, 2022

      Curaçao Medical Center logo refference

      september 12, 2022