Skip to main content

End to end test

Het invoeren van nieuwe systemen of software in bedrijfsprocessen is een flinke taak. Om de koppeling tussen systemen en afdelingen goed te testen maken we gebruik van end-to-end testing (ook wel ketentest(en)). We vertellen je meer over de end-to-end test (E2E).

Wat is end-to-end testing?

Systemen kunnen om allerlei redenen met elkaar zijn gekoppeld. Om de werking van software op processen en de gekoppelde systemen te testen maken we dus gebruik van een E2E (end-to-end test). Een E2E is dus een test waarbij processen in een organisatie worden doorlopen met een gekoppelde reeks aan systemen en software. Met end-to-end testing (E2E) wordt dus vastgesteld of de gekoppelde systemen functioneren zoals ze zouden moeten functioneren in een echte gebruikersscenario. Een E2E test wordt vaak aan het einde van het testproces uitgevoerd, net zoals de acceptatietest. Een end-to-end test wordt ook wel een ketentest(en) genoemd. We maken daarbij onderscheid tussen interne keten(test) en externe ketentest(en).

 

systeemintegratietest

Interne ketentest(en)

Een interne ketentest(en) betekent dat er gekeken wordt naar de interne systemen en processen. Het gaat hierbij dus om de lopende en gekoppelde systemen binnen de organisatie.

 

Externe ketentest(en)

Een externe ketentest(en) focust zich daarnaast ook op de externe partijen die betrokken zijn bij bedrijfsmatige processen. De testdata is in deze gevallen vaak moeilijker bereikbaar wat de end-to-end testing (E2E) moeilijker maakt. Een goede planning is dan belangrijk.

 

Intern end-to-end testing (E2E)

$ 0.00

Per Month
 • Focust op interne processen
 • Samenwerking van afdelingen binnen de organisatie is nodig
 • Testdata is makkelijk bereikbaar

Extern end-to-end testing (E2E)

$ 0.00

Per Month
 • Focust zowel op interne als externe processen
 • Vraagt ook om samenwerking van externe partijen
 • Testdata is vaak tijdelijk of moeilijk bereikbaar
wat zijn acceptatiecriteria

Voordelen van E2E

End-to-end testing laat dus duidelijk de zwakke punten van het invoeren van nieuwe software zien. De processen worden met een E2E geanalyseerd en doorlopen om toekomstige fouten en complicaties te voorzien. Met end-to-end testing wordt duidelijk of de processen in de uiteindelijke gebruikersprocessen werken zoals ze moeten werken. Op deze manier voorkom je onnodige kosten of problemen aan het einde van het traject.

 

Conclusie

Het uitvoeren van end-to-end testing (E2E) voorkomt dus complicaties en problemen aan het einde van het testtraject. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem vandaag nog contact met ons op of plan direct een demo via onderstaand formulier.

 

Direct een
demo aanvragen

Afhankelijk van de behoefte kan een demo op afstand (middels schermdelen) of bij jou op locatie worden verzorgd. We nemen binnen 24 uur contact met je op om dit verder af te stemmen.

 • Introductie Supportbook
 • Professionaliseren van processen
 • Live demo

  We werken samen met ziekenhuizen, (semi-) overheid en meer

  Zaans Medisch Centrum logo refference

  maart 5, 2024

  AZ Klina logo refference

  maart 5, 2024

  ZRTI logo refference

  maart 5, 2024

  Fivoor logo refference

  maart 5, 2024

  Gelrelogo refference

  juni 6, 2023

  Nederlands Veteranen instituut logo refference

  juni 6, 2023

  SEIN logo refference

  mei 10, 2023

  Oggziekenhuis Rotterdam

  april 12, 2023

  OLVG logo refference

  september 12, 2022

  Gemeente Rotterdam Customer case

  september 12, 2022