Skip to main content

Regressietest

Digitale systemen maken je bedrijfsmatige processen eenvoudiger en sneller. Door een optimale integratie werken deze systemen samen om de processen van jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Een kleine wijziging in software kan grote gevolgen hebben. Daarom maken we gebruik van software testen met een testtool. Een voorbeeld daarvan is een regressietest.

Regressietest betekenis

Een systeem of softwarepakket wordt voortdurend gewijzigd of uitgebreid. Dit kan bijvoorbeeld door veranderende wet- en regelgeving of door de veranderende ICT markt. Bij het uitvoeren van aanpassingen is het mogelijk dat onbedoeld fouten in ongewijzigde delen van de software ontstaan, die niet aantoonbaar zijn in de releasedocumentatie. Hierdoor gaat de kwaliteit van de software achteruit. Dit verschijnsel heet regressie. Als je regressie test focus je dus op het controleren dat ongewijzigde onderdelen van de software nog goed werken na het doorvoeren van een wijziging.

Wat is een regressietest?

Het antwoord op de vraag ‘wat is een regressietest?’ is eigenlijk dat het een hertest is. De testen die je in een regressietest uitvoert, heb je namelijk vaak al eerder uitgevoerd. De testset die je gebruikt voor een regressietest heet een regressieset. Het is aan te raden alle testgevallen die je maakt (voor het testen van wijzigingen) ook in de regressietest op te nemen. Een regressietest bevat vaak alle testgevallen, maar dit hoeft niet altijd. Als je een goede risicoanalyse uitvoert of de wijziging is klein en je hebt veel vertrouwen dat er alleen maar regressie kan optreden in een deel van het systeem, dan kun je de regressietest inperken.

Daarvoor is het wel noodzakelijk dat je je regressietest goed beheert: dat je eenvoudig alle testgevallen kunt selecteren die te maken hebben met een wijziging. Een regressie test uitvoeren is vaak een behoorlijke inspanning. Je moet daarom goed weten wie welke tests kan en moet uitvoeren: een poliklinisch medewerker tandheelkunde kan de regressietest voor de intensive care waarschijnlijk niet uitvoeren.

Bovendien kan een regressietest ook een ketentest zijn: ketens van systemen, maar ook procesketens van afdelingen of zelfs organisaties. Zo’n test moet je gecoördineerd uitvoeren: iedereen moet zijn taak weten en kunnen inzien wat de status van testen door anderen is. Zo kan iedereen zijn taak efficiënt uitvoeren. Een goede administratie van de regressieset én de regressievoortgang zijn dus noodzakelijk.

 

Voordelen van regressietesten

Een regressie test heeft verschillende voordelen. Je weet namelijk op deze manier zeker dat je bepaalde toekomstige problemen voorziet en kan voorkomen. Enkele voordelen van een regressietest zijn:

  • Wijzigingen in de software hebben geen invloed op de functionele aspecten van het product.
  • De kwaliteit van je product wordt verbeterd en daarmee je processen.
  • Problemen of fouten uit het verleden treden niet opnieuw op.
informatiesystemen
wat zijn acceptatiecriteria

Hoe werkt een regressietest?

Een regressie test kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

  • Volledig opnieuw testen. Bij deze regressietest wordt het complete systeem opnieuw doorlopen om bugs en fouten te ontdekken.
  • Regressie test met selectie. Er worden selecties gemaakt van onderdelen die getest dienen te worden. Bij deze regressietest wordt dus niet het complete systeem getest.
  • Prioritering van testcases. De verschillende onderdelen worden getest op mate van belangrijkheid. De meest belangrijke onderdelen worden als eerste getest.
  • Regressietest in hybride vorm. Hierbij wordt er een combinatie gemaakt van prioritering en selectie, waarbij alleen de cases met prioriteit worden getest.

Regressietest voorbeeld

We nemen het voorbeeld van een zorginstelling. Hier worden dagelijks patiënt gegevens verzameld. Deze gegevens moeten worden ingevoerd, er moet een koppeling komen en vervolgens zullen afdelingen in verschillende situaties gebruik willen maken van de gegevens. De eerste testen (nog geen regressietest) vinden plaats als een project, hieraan doen alle afdelingen mee. Als de tests geslaagd zijn gaan de wijzigingen live.

Bij een volgende versie van de software worden een aantal kinderziekten opgelost. Een knop wordt verplaatst, een overzicht wordt uitgebreid en andere afdelingen worden aangesloten.

Dit wordt getest, maar je wilt ook weten of andere afdelingen de juiste gegevens nog kunnen inzien. Bovendien wil je de werking van het gehele proces controleren, omdat er veel van afhangt. In zo’n situatie wil je alle testen uit het eerste project kunnen herhalen: een regressietest.

Je hebt dan een administratie nodig waarin je kunt bijhouden welke testgevallen uitgevoerd moeten worden, in welke volgorde dat moet gebeuren, wie wat test en wat de testvoortgang is.

 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Een regressie test is dus erg belangrijk om onvoorziene problemen te voorkomen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem vandaag nog contact met ons op of plan direct een demo via onderstaand formulier.

Direct een
demo aanvragen

Afhankelijk van de behoefte kan een demo op afstand (middels schermdelen) of bij jou op locatie worden verzorgd. We nemen binnen 24 uur contact met je op om dit verder af te stemmen.

  • Introductie Supportbook
  • Professionaliseren van processen
  • Live demo

    We werken samen met ziekenhuizen, (semi-) overheid en meer

    Zaans Medisch Centrum logo refference

    maart 5, 2024

    AZ Klina logo refference

    maart 5, 2024

    ZRTI logo refference

    maart 5, 2024

    Fivoor logo refference

    maart 5, 2024

    Gelrelogo refference

    juni 6, 2023

    Nederlands Veteranen instituut logo refference

    juni 6, 2023

    SEIN logo refference

    mei 10, 2023

    Oggziekenhuis Rotterdam

    april 12, 2023

    Gemeente Rotterdam Customer case

    september 12, 2022

    Curaçao Medical Center logo refference

    september 12, 2022