Kies een testtool die past bij jouw organisatie

Een testtool kiezen

Op zoek naar een goede testmanagementtool? Om het testproces te optimaliseren is een testtool van grote waarde. Een professioneel testproces vraagt om goede ondersteuning. Een testtool geeft hierin overzicht, structuur en duidelijkheid. Lees verder in deze blog wat een testtool is en waarom een testtool zoveel voordeel geeft.

Wat is een testtool?

Een testmanagementtool is een hulpmiddel tijdens het testproces. Het is een ondersteuning bij elke stap die testers en testcoördinators maken in hun testwerkzaamheden. In de testtool voer je de eigen werkorganisatie in. Hoeveel testers zijn er? Deze personen krijgen allen hun eigen unieke account. Hierin kun je kiezen voor groepen, afdelingen of bepaalde projecten. Ook kan er een eindverantwoordelijke aangegeven worden. Alles om de tests en jouw proces precies langs de juiste personen te laten verlopen. Een testtool is echt een ondersteuning in de samenwerking.

“Toen wij Testtool Supportbook in gebruik namen, hadden we het idee dat het een tool was die ons op technisch gebied ging helpen. Dat deed het ook. Maar het bracht vooral ook verbinding. Mensen zochten veel meer het contact; de samenwerking werd door de tool vergroot.” – Change Manager Gemeente gebruiken Testtool Supportbook

Wat kun je met een testmanagementtool?

Met behulp van een testtool kunnen enorm veel dingen getest, getoetst en geaccepteerd worden. Denk aan het testen van updates of bestaande onderdelen van een applicatie. Maar naast applicaties kunnen ook systemen, interfaces, processen of zelfs wetgeving getest worden.

De test coördinator kan een releasenote uploaden. In bijvoorbeeld testtool Supportbook wordt dit automatisch opgedeeld in behapbare stukken. Deze stukjes worden verstuurd naar de juiste personen. Zij krijgen alleen die tests gepresenteerd die voor hen van toepassing zijn. Zo zijn ze altijd op de hoogte van de nieuwste releases in hun deel van de applicatie en worden ze niet meer overspoeld met lange releasedocumentatie. Ze krijgen automatisch alleen die tests die voor hun bedoeld zijn. Deze melding komt gewoon binnen in de mailbox.

Bestaande functionaliteiten testen

Per applicatie kunnen er scripts in de testtool geüpload worden. Tijdens deze regressietesten wordt het belangrijke onderdeel van de applicatie getest. Ook na een update wil je er verzekerd van zijn dat de applicatie nog werkt naar behoren. Bij een regressietest wordt dan een test uitgezet in de testtool naar de juiste gebruikers. Zij lopen dan een lijstje langs en geven hier een oké of niet oké op. Wanneer er een niet oké wordt gegeven verschijnt er natuurlijk een pop-up. Hieren moeten de tester onderbouwen wat er niet oké is. Zo staat alles direct genoteerd in de testtool!

Tijdens het testen kan de testcoördinator de voortgang goed bijhouden. Er is realtime inzicht in het testproces met behulp van testtool Supportbook! Ook na alle tests krijgt de testcoördinator een mooi overzicht van de resultaten. Vervolgens kan met één druk op de knop een professioneel rapport uitgedraaid worden. Helemaal klaar voor audits, stakeholders en leidinggevenden. Verantwoording afleggen was nog nooit zo makkelijk.

Hoe werkt een testtool?

In een tool kan allereerst een dossier aan worden gemaakt. Om bijvoorbeeld een bepaalde software applicatie te testen. In dit dossier wordt een scope bepaling gemaakt. Welke dingen zijn belangrijk om nu te testen en welke niet. Vervolgens wordt dit automatisch toegekend aan de juiste personen. Er is namelijk vooraf ingevoerd welke afdeling welk onderdeel moet testen. Maar dit kan ook in het traject nog worden herverdeeld. Wanneer alles is verdeeld schrijft de coördinator een berichtje aan de testers en klikt op versturen. Zij krijgen direct (of op een ander moment als je het inplant) een mailtje met daarin de link naar hun persoonlijke test.

Waarom een testtool?

Waarom je zou kiezen voor een tool is om je testproces professioneel en gestructureerd op te zetten. Alles is digitaal en direct formeel vastgelegd. Testscripts en testtrajecten zijn herbruikbaar wat veel tijdswinst geeft. De gegevens zijn in testtool Supportbook snel toegankelijk en het is goed terug te vinden wie wat heeft gedaan. Ook kan er in het archief altijd teruggezocht worden naar bepaalde wijzigingen of bevindingen. Het grote voordeel is dus overzicht, dit verbetert de samenwerking en bespaart tijd.

Keuze maken in een testtool

Wanneer je nadenkt over de aanschaf van een testtool zijn er veel dingen die van invloed zijn op de keuze. Heeft de tool de juiste functionaliteiten en is de werkwijze daarin prettig voor mijn organisatie? Welke kennis is al aanwezig in mijn organisatie? Op welke vlakken hebben we ondersteuning nodig? Ook de manier van rapporteren kan een belangrijk onderdeel zijn. Hoe voorzien de verschillende platformen daarin?

Dit zijn vragen die bij ons niet onbekend zijn en we denken graag met jullie organisatie mee. Vrijblijvend sparren vinden we leuk! Wij vinden testen enorm belangrijk en kennen de problemen waar sommige organisaties tegenaan lopen. Laten we onze ervaringen delen. We vertellen graag meer over hoe onze testtool Supportbook jullie kan ondersteunen.

Testtool Supportbook

Supportbook is een online platform die breed geïmplementeerd is bij 70+ organisaties. Supportbook faciliteert progressie- en (automatisch) regressietesten met een intuïtieve workflow. Met Supportbook professionaliseer je niet alleen het testproces, maar deel je ook nog eens testresultaten met organisaties die dezelfde applicaties gebruiken. Zo wordt er samen slimmer gewerkt en meer kwaliteit gerealiseerd.

Met Supportbook ben je aantoonbaar in control omdat alle testprocessen zijn ondergebracht in één tool. Testtool Supportbook is binnen een dag geïmplementeerd, makkelijk in gebruik en ISO27001 en NEN7510 gecertificeerd. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.