Skip to main content

Zorginstellingen

Zorg en ICT zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als een belangrijk informatiesysteem (zoals ZIS/ EPD/ ECD) een dag uit de lucht is, heeft dat direct catastrofale gevolgen voor jouw instelling. Een publicatie in een landelijk dagblad of aandacht op tv zorgt bijvoorbeeld voor de nodige imagoschade, nog los van de financiële consequenties. Natuurlijk zijn dit de extremen, maar het liefst probeer je deze extremen toch te voorkomen. Het testen van je software is dus van groot belang.

Wijzigingen brengen risico’s met zich mee

De ICT markt blijft continu veranderen. Daarnaast zorgen wijzigende wet- en regelgeving en de altijd aanwezige drang om zorgprocessen efficiënter te maken met grote regelmaat voor nieuwe updates, hotfixes en releases van jouw pakketleverancier(s). Een softwareleverancier neemt vanzelfsprekend zijn testverantwoordelijkheid, maar toch is een foutje zo gemaakt. De periodiek uitgeleverde ‘bugfixes’ zijn hiervan het levende bewijs. Een patiëntveiligheidsrisico ligt dus ook zomaar op de loer.

Toetsen, testen en accepteren is verplicht

Om de kwaliteit van de geleverde zorg door jouw zorginstelling te waarborgen moet je de wijzigingen in jouw informatievoorzieningslandschap toetsen, testen en accepteren. Moeten? Jazeker. Het toetsen, testen en accepteren van aanpassingen in de infrastructuur, interfaces, software, systemen en alles wat daaromheen hangt, krijgt steeds meer een verplicht karakter.

Accountantscontroles, NEN7510 en accreditaties

De nadruk op een beter test- en acceptatieproces wordt gelegd in bijvoorbeeld periodieke accountantscontroles. Maar denk ook aan de richtlijnen en protocollen die deel uitmaken van de NEN7510 die op zijn beurt weer worden getoetst in de accreditatie (bijvoorbeeld de NIAZ). En dat allemaal nog los van de eigen ambitie van de instellingen zelf om kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren. En natuurlijk de daarvoor noodzakelijke kwaliteit van de ICT en het informatiemanagement & functioneel (applicatie)beheer in de organisatie te verankeren en te borgen.

ict in de zorg

“Het systeem is mooi, snel en erg overzichtelijk. Het is een uitstekend hulpmiddel om het testproces in de organisatie te professionaliseren en transparant te maken. Verder draagt de applicatie bij aan het versterken van de onderlinge samenwerking met collega-instellingen. Dit maakt Supportbook een welkome aanvulling.”

Dimitri WurthFunctioneel (Applicatie) Beheerder

Samen testen

De primaire taak van jouw organisatie is het leveren van zorg. Voor de kwaliteit ervan is de organisatie zelf verantwoordelijk. En dus ook voor het toetsen, testen en accepteren van wijzigingen in het informatievoorzieningslandschap. Het liefst doe je dit zo breed/laag mogelijk in de organisatie. Met betrokkenheid van materiedeskundigen en gebruikers, die exact kunnen beoordelen wat de impact is van de veranderingen op het dagelijkse werkproces. Zo stel je immers vast of je “maandag” het werk nog kunt doen.

Dit kost tijd, geld, energie en veel onderlinge afstemming. Hoe organiseer je dit zo efficiënt en effectief mogelijk?

De kracht van Supportbook?

Met behulp van Supportbook creëer je een professioneel en efficiënt test- en acceptatieproces voor jouw informatiesystemen (bijvoorbeeld voor: EZIS/HIX, EPIC, xCare, AX4Health etc). Daarnaast deel je eenvoudig inzichten met andere ziekenhuizen en borg je belangrijke maatregelen uit het informatiebeveiligingsbeleid.

 

Hét testplatform voor de zorg

Samen met drie ziekenhuizen is Supportbook in de praktijk ontwikkeld. Zo bieden wij een testtool die erg goed aansluit op jullie werkproces. Ondertussen zijn er meer dan vijftig zorginstellingen aangesloten bij Supportbook.

Meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op of plan direct een demo via onderstaand formulier.

Direct een
demo aanvragen

Afhankelijk van de behoefte kan een demo op afstand (middels schermdelen) of bij jou op locatie worden verzorgd. We nemen binnen 24 uur contact met je op om dit verder af te stemmen.

 • Introductie Supportbook
 • Professionaliseren van processen
 • Live demo

  We werken samen met ziekenhuizen, (semi-) overheid en meer

  Zaans Medisch Centrum logo refference

  maart 5, 2024

  AZ Klina logo refference

  maart 5, 2024

  ZRTI logo refference

  maart 5, 2024

  Fivoor logo refference

  maart 5, 2024

  Gelrelogo refference

  juni 6, 2023

  Nederlands Veteranen instituut logo refference

  juni 6, 2023

  SEIN logo refference

  mei 10, 2023

  Oggziekenhuis Rotterdam

  april 12, 2023

  OLVG logo refference

  september 12, 2022

  Gemeente Rotterdam Customer case

  september 12, 2022