Skip to main content

Isala Zwolle gaat over op Windows 10! Ondersteund door Supportbook.

maart 9, 2020november 1st, 2021

Afgelopen november bood Microsoft weer een vernieuwde versie aan van Windows 10. Naast de continue veiligheidsupdates zijn er jaarlijks twee grote updates met nieuwe functionaliteiten. Ook bij onze klanten wordt dit natuurlijk uitvoerig getest. In dit artikel vertellen we meer over hoe Supportbook bij Windows udpates kan ondersteunen.

Testen bij Isala met Windows 10

Microsoft komt twee keer per jaar met een nieuwe versie van Windows 10. Zo zijn vorig jaar Windows 10 versie 1903 en versie 1909 uitgebracht. Met maart en september als de beoogde releasemaanden worden ze ook wel de maart-update of september-update genoemd. De september-updates, zoals 1909, worden 30 maanden vanaf de releasedatum ondersteunt door Microsoft. (bij Windows 10 Enterprise en Education accounts) De maart-updates worden 18 maanden ondersteund. Hierna is het dus noodzakelijk om over te stappen op een nieuwere versie. Dit proces heeft Isala ondergebracht in Supportbook. Windows is de basis voor vele werknemers. Wijzigingen hierin zullen dus organisatie breed opgepakt moeten worden. Raymond en Jeroen, Test Managers bij Isala, vertelden ons hoe dit project bij hen is verlopen.

Vorig jaar is ons project gestart om ruim 800 applicaties beschikbaar te maken voor de Windows 10 werkplek. Op dit moment maken we bij Isala gebruik van de SAC versie 1809. Voordat een nieuwe Windows 10 release wordt geïmplementeerd willen we onze bestaande testscripts opnieuw kunnen gebruiken. Dit is voor ons een belangrijke reden geweest om ons testproces met behulp van Supportbook uit te voeren. In Supportbook zijn testscripts herbruikbaar; je kunt makkelijk het testscript van de vorige run kiezen en het is klaar om opnieuw te doorlopen. Het is daarom één keer goed voorbereiden per applicatie, vervolgens heb je er bij elke nieuwe update profijt van.

Raymond OosterwijkTest Manager - Isala

Testaanpak Windows 10

Hoe heeft deze Windows 10 update vorm gekregen in Supportbook? Hierin zijn drie belangrijke onderdelen.

  1. De eerste stap in het testproces was het inzichtelijk maken van de productrisico’s die we lopen wanneer een applicatie beschikbaar wordt gesteld in de nieuwe Windows 10 werkplek omgeving.
  2. Op basis van onze eerdere ervaringen en een productrisicoanalyse sessie met stakeholders, zijn we gekomen tot een generieke set met testaspecten.
  3. Vervolgens maken we in afstemming met de functioneel beheerders en key-users per applicatie een specifiek testscript. Per applicatie wordt er een testrun in Supportbook aangemaakt en worden de testresultaten vastgelegd.

Ervaringen met Supportbook

Onze ervaringen met Supportbook zijn erg positief. Het vastleggen van testresultaten is erg laagdrempelig voor de testers. We krijgen een goed beeld van de testresultaten. Supportbook zorgt ervoor dat de testers gestructureerd de testen uitvoeren. Als testmanagers krijgen wij met één druk op de knop inzicht in wat er getest is (en wat niet) en wat de resultaten daarvan zijn. Op dit moment hebben we in Supportbook voor ruim 300 applicaties een testscript beschikbaar.

Supportbook ter ondersteuning V-disk releases

Bij Isala werken de meeste gebruikers in een virtuele werkplek omgeving (V-disk). Wijzigingen in deze virtuele omgeving worden ongeveer acht keer per jaar doorgevoerd. Op dit moment zijn we bezig om ook voor dit proces Supportbook in te zetten. Hierbij wordt voor de belangrijkste applicaties een regressietest-set gemaakt in Supportbook.

Meer weten over Windows 10 testen met Supportbook?

Indien u meer wilt weten over de testaanpak van Isala voor Windows 10, neem dan contact op met ons of met Jeroen of Raymond.

Jeroen Benjamens
jeroen@benjamens-ict.nl

Raymond Oosterwijk
raymond.oosterwijk@personalicty.nl