Skip to main content

Integratietest

Je verschillende digitale applicaties communiceren als het ware met elkaar. Waar een van je applicaties een bepaalde actie uitvoert, volgt een andere met zijn eigen actie. Dit noemen we integratie. Een manier van software testen waarbij we kijken naar de softwaremodules als geheel noemen we integratietest (ook wel SIT genoemd). De testtool Supportbook maakt het ook mogelijk om SIT uit te voeren. 

Wat is een SIT?

Een SIT (systeem integratie test) is een opvolging na de unittest en is onderdeel van de acceptatiecriteria voor de acceptatietest. De modules die gebruikt worden, worden uit de unittest gehaald en gecombineerd. De modules worden in de integratietest met elkaar gekoppeld (geïntegreerd) waarna er test op het gehele integratiesysteem worden uitgevoerd.

Het doel van de SIT is om de betrouwbaarheid te meten van de samenwerking tussen de systemen. Het gaat bij een SIT dus om de gegevensoverdracht tussen verschillende modules. Er wordt gecontroleerd of deze correct en op de juiste manier functioneren. 

informatiesystemen

Voordelen van een integratietest

Een integratietest is een belangrijk onderdeel binnen software testen. Een systeem integratie test heeft namelijk verschillende voordelen:

 • Je test de complete samenwerking tussen systemen, waardoor verschillende aspecten van de verschillende systemen worden getoetst
 • Je ontdekt vroegtijdig fouten zodat je niet achteraf wordt verrast
 • De test is zeer grondig
 • Het is een effectieve manier om fouten tussen samenwerkingen van systemen te vinden.

 

Wat is het verschil tussen systeemtesten en systeemintegratietesten?

Hoewel een systeemtest en systeem integratie test (SIT) op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. We vertellen je meer over de verschillen tussen systeemtest en de integratietest. 

Systeemtest

$ 0.00

Per Month
 • Voert testen uit op het gehele geïntegreerde systeem.
 • Test of het gehele systeem voldoet aan de eisen
 • Test een enkel systeem

Systeem integratie test

$ 99

Per Month
 • Voert testen uit op gecombineerde eenheden.
 • Test of de samenwerking tussen modules goed werkt
 • Test meerdere modules

Hoe werkt een systeem integratie test?

Een integratietest test dus de communicatie en integratie van verschillende modules. Deze modules komen voort uit de unit test. Een SIT is op verschillende manieren uit te voeren:

 • Een systeem integratie test (SIT) volgens de Big Bang: hierbij worden alle processen van de gebruikers nagebootst en getest in het systeem. Hierbij wordt de samenwerking tussen de modules snel en effectief getest.
 • Een integratietest via de top-down of bottom-up manier: hierbij wordt er, in het geval van top-down, begonnen bij het hoofdmenu waarna er toegewerkt wordt naar de kleinere componenten. In het geval van een bottom-up techniek wordt dit proces omgedraaid. 

 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Benieuwd wat een systeem integratie test (SIT) voor jouw organisatie kan betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op of plan direct een demo via onderstaand formulier.

Direct een
demo aanvragen

Afhankelijk van de behoefte kan een demo op afstand (middels schermdelen) of bij jou op locatie worden verzorgd. We nemen binnen 24 uur contact met je op om dit verder af te stemmen.

 • Introductie Supportbook
 • Professionaliseren van processen
 • Live demo

  We werken samen met ziekenhuizen, (semi-) overheid en meer

  Zaans Medisch Centrum logo refference

  maart 5, 2024

  AZ Klina logo refference

  maart 5, 2024

  ZRTI logo refference

  maart 5, 2024

  Fivoor logo refference

  maart 5, 2024

  Gelrelogo refference

  juni 6, 2023

  Nederlands Veteranen instituut logo refference

  juni 6, 2023

  SEIN logo refference

  mei 10, 2023

  Oggziekenhuis Rotterdam

  april 12, 2023

  Gemeente Rotterdam Customer case

  september 12, 2022

  Curaçao Medical Center logo refference

  september 12, 2022