Skip to main content

Software Testen

De wereld om ons heen wordt steeds meer digitaal. Ook organisaties en instellingen maken steeds vaker de overstap van het handmatige systeem naar digitale functies. Dit is natuurlijk praktisch, efficiënt en snel. Maar wat als applicaties tijdens je werkzaamheden ineens uitvallen? Hoe zorg je er dan voor dat je dagelijkse processen zonder problemen door kunnen gaan?

Van groot belang

Het moge duidelijk zijn: de ICT markt is continu in beweging. En als organisatie beweeg je natuurlijk mee. Je wil namelijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Ben je namelijk niet voorbereid op een software update? Dan kan dit grote gevolgen hebben voor je dagelijkse en operationele werkzaamheden. Een software test is dus van groot belang om zo problemen te voorkomen en je continuïteit te waarborgen. Maar ook als het aankomt op veranderende wet- en regelgeving is het erg belangrijk om software te testen. Zo weet je namelijk zeker dat je systemen voldoen aan de juiste regelingen en kom je ook hier niet voor onvoorziene situaties te staan.

Wat is een software test?

In het proces van testen maken we duidelijk wat de werking is van het systeem en het product. We toetsen de realiteit volgens een vooraf opgestelde verwachting die we hebben van het product en de daarbij komende acceptatiecriteria. We maken daarbij ook gebruik van de opgestelde releasedocumentatie door de softwareleverancier. Ook kent software testen verschillende methodes en technieken, elk passend bij hun eigen doel en middel. We vertellen je hieronder meer over een aantal methodes die wij hanteren. Er zijn tal van mogelijkheden, elk passend bij hun eigen doel en organisatie. Ook voor jouw organisatie gaan we dus altijd op zoek naar een passend plan, ook wanneer deze niet hieronder staat beschreven.

Waar staat jouw organisatie, afdeling of team?

Met behulp van onze scan meet je eenvoudig en snel het volwassenheidsniveau van jouw testorganisatie en testprocessen.

85
Organisaties
1169756
Tests uitgevoerd
6393
Gebruikers

Software testen

Ook voor jouw organisatie gaan we dus altijd op zoek naar een passend plan, ook wanneer deze niet hiernaast staat beschreven.

“Testen is een proces van plannen, voorbereiden en meten met als doel de kenmerken van een softwareproduct vast te stellen en het verschil tussen de actuele en vereiste status aan te tonen.”

Functioneel testen

Bij functionele testen worden de eisen die gesteld worden aan een applicatie onderverdeeld in de niet-functionele en functionele eisen. We focussen ons tijdens functionele testen op de functionele eisen van de applicatie. Het gaat hierbij dus om wat de applicatie precies moet doen, en niet op welke manier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het versturen van een ontvangstmail of een betalingsverzoek. We maken hierbij onderscheid tussen de functionele acceptatietest (FAT) en de gebruikersacceptatietest (GAT). De functionele acceptatietest test of het systeem aan de functionele eisen voldoet, zoals hierboven beschreven. De gebruikersacceptatietest test of het systeem aan de eisen of wensen van de gebruiker voldoet.

Unit testing

Unit testing is een praktische methode om te testen of software werkt zoals het zou moeten werken. Unit testing wordt vaak uitgevoerd door de softwareontwikkelaar zelf, vaak nadat smoke testing en sanity testing hebben plaatsgevonden. We nemen bij Unit testing kleine stukjes code (units) en testen deze snel en gescheiden van elkaar. Bij unit testen maken we vaak gebruik van zowel kloppende als niet kloppende invoer om zo de verwachte uitkomst te toetsen aan de daadwerkelijke uitkomst. Op deze manier weten we of de software klopt.

Regressietesten

Regressietesten is een cruciaal onderdeel van software testen. In deze test wordt gekeken en gecheckt of alle functionaliteiten van een applicatie na een wijziging nog steeds net zo werken als daarvoor. Het is namelijk belangrijk om te checken of een wijziging aan een bepaalde functie geen invloed heeft op een totaal ander functie van deze applicatie. Deze software waarschuwt voor de bijkomende gevolgen. 

Usability testing

Usability testing is een test waarbij wordt gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van een applicatie. Op deze manier test je of wat je maakt ook daadwerkelijk goed ontvangen gaat worden bij je doelgroep. Deze test draait dus voornamelijk om het bruikbaar maken van je applicatie.

Integration testing

In deze test wordt gekeken of bepaalde onderdelen van software die met elkaar moeten samenwerken ook op de juiste manier samenwerken. Tijdens een integratietest wordt dus gekeken of de geïntegreerde software op de juiste manier communiceert.

 

Voor wie software testen?

Zoals je ziet, kent software testen verschillende methodes. Elke software test kent daarbij ook zijn verschillende doelen, uitkomsten en conclusies. Om die reden is software testen dus ook erg belangrijk voor uiteenlopende organisaties. We willen vervelende gevolgen van niet werkende software namelijk zoveel mogelijk vermijden en voorzien.

(semi-) overheid

Als (semi-) overheidsinstelling zorg je er altijd voor dat je klanten op de juiste manier geholpen worden. Wanneer je software niet optimaal presteert, kan dit grote gevolgen voor je imago hebben. Een software test voor gemeenten is dus erg belangrijk.

Zorginstellingen

Zorg en ICT zijn op alle fronten met elkaar verbonden. Het is dus cruciaal dat de gebruikte software en applicaties optimaal presteren zodat de zorginstelling de operationele processen uit kan voeren. Een software test maakt duidelijk waar de pijnpunten liggen.

Het bedrijfsleven

Als organisatie werk je met veel verschillende vormen van informatievoorziening. Deze werken en integreren op allerlei manieren met elkaar. Een test voorkomt onvoorziene problemen.

Voordelen van software testen

Software testen doe je natuurlijk niet zonder reden. Het uitvoeren van een test kent vele voordelen en praktische resultaten die daarna invloed kunnen hebben op je organisatie. De voordelen van software testen zijn:

  • Het voorkomt onnodige problemen en negatieve effecten op bedrijfsprocessen
  • Het zorgt voor continuïteit in de kwaliteit van je organisatie
  • In een end-to-end test doorlopen we alle stappen en fases vanaf de eerste input tot de laatste output. Zo weet je zeker dat alle aspecten zijn nagelopen.
  • Je bent aantoonbaar in control en beschikt over de juiste documentatie tegenover accountants.
  • Je wordt niet verrast door onvoorziene problemen.
  • Je eindgebruikers zijn meer tevreden.  

 

Hoe werkt software testing?

Bij Supportbook geloven we alleen dat iedere organisatie anders is en dat daarom de wensen van gebruikers voorop moeten staan. Om deze reden wordt het basisproces vaak uitgebreid of aangepast naar de vraag en behoefte van de organisatie. Het gehele testproces kan gewaarborgd worden in de Supportbook testtool.

“Testen is nooit een doel op zich voor onze klanten. Het operationeel blijven na wijzigingen in software wel. Met een efficiënt testproces waarin alle relevante gebruikers zijn betrokken kan dit worden geborgd. Daarom levert onze tool een werkwijze die to the point is en meerwaarde biedt om het werk van de gebruikers sneller en makkelijker te maken.”

Wij helpen testmanagers om hun testproces zo efficiënt mogelijk in te richten zodat zij betrouwbaar, snel en makkelijk de impact van de wijzigingen in het bedrijfsproces kunnen testen.

Noodzakelijk voor iedere organisatie

Organisaties lopen risico’s of lopen vertraging op bij accountantscontroles, accreditaties en certificeringen, als ze niet nauwkeurig vastleggen en kunnen herleiden hoe software(-updates) in het proces zijn getest en geborgd.

Een software test is dus cruciaal voor elke organisatie. Van zorg tot bedrijfsleven, van ontwikkelaar tot gemeente. Meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op of plan direct een demo via onderstaand formulier. 

Direct een
demo aanvragen

Afhankelijk van de behoefte kan een demo op afstand (middels schermdelen) of bij jou op locatie worden verzorgd. We nemen binnen 24 uur contact met je op om dit verder af te stemmen.

  • Introductie Supportbook
  • Professionaliseren van processen
  • Live demo

    We werken samen met ziekenhuizen, (semi-) overheid en meer

    Zaans Medisch Centrum logo refference

    maart 5, 2024

    AZ Klina logo refference

    maart 5, 2024

    ZRTI logo refference

    maart 5, 2024

    Fivoor logo refference

    maart 5, 2024

    Gelrelogo refference

    juni 6, 2023

    Nederlands Veteranen instituut logo refference

    juni 6, 2023

    SEIN logo refference

    mei 10, 2023

    Oggziekenhuis Rotterdam

    april 12, 2023

    Gemeente Rotterdam Customer case

    september 12, 2022

    Curaçao Medical Center logo refference

    september 12, 2022