Skip to main content

Release documentatie

Software testen geeft inzicht in de kwaliteit van de software. Met de juiste testtool heb je inzichtelijk waar zwakke punten zitten. Maar hoe weet je wat je moet testen? Release documentatie is belangrijke input voor een release test. Hierin staat wat de wijzigingen zijn in een release. We vertellen je meer.

Wat is release documentatie?

Software wordt continu ontwikkeld en gewijzigd. Het is namelijk belangrijk om software tijdig te updaten en te wijzigen om zo te blijven verbeteren of bij te benen. Wanneer softwareontwikkelaars bepaalde wijzigingen doorvoeren in een release, wordt er ook release documentatie vrijgegeven. In deze documentatie, bestaande uit release notes, staat duidelijk omschreven wat de wijzigingen zijn. Zo kun je als organisatie effectief en gericht aan de slag met een release test.

 

Releasenotes

In een release note staat of iets een nieuwe of gewijzigde functionaliteit is, wat er is gewijzigd, waarom zaken zijn gewijzigd (bijvoorbeeld een bug) en hoe de wijziging is uitgevoerd. Op basis van deze release notes kunnen testers bepalen wat ze wel en wat ze niet moeten testen en hoe ze moeten testen.

 

testproces organiseren

“Om vanuit het klantscherm direct inzicht te hebben in lopende afspraken is een schermpje toegevoegd waarin een lijst wordt getoond met alle toekomstige afspraken. Door op een afspraak te klikken wordt het afsprakenscherm in een nieuwe tab geopend.”

Release management

Om release documentatie op de juiste manier te interpreteren en te analyseren is effectieve release management belangrijk. Release management bestaat uit:

 • De administratie waarin de release documentatie wordt beheerd samen met de test documentatie
 • Het tijdig ontvangen van documentatie zodat gebruikers snel kunnen handelen en testen
 • Het verzamelen van testresultaten (waaronder ook gevonden bugs)
 • Het verdelen van testinspanningen tussen afnemers van de software of eigen afdelingen

 

Voorbeeld van release documentatie

Een juiste documentatie valt of staat met goede release notes. Goede release notes zijn op te breken in condities, acties en resultaten: er wordt beschreven onder welke voorwaarden iets kan, wat het systeem doet en wat de resultaten zijn. Een voorbeeld van een release note is:

 • De startconditie in het voorbeeld is in het klantscherm een klant openen die lopende afspraken heeft.
 • Het resultaat hiervan is dan dat de lopende afspraken worden getoond in een deelscherm.
 • Een vervolgactie is dan het doorklikken op een afspraak.
 • Het resultaat van de vervolgactie is dan dat het afsprakenscherm in een nieuwe tab geopend wordt.
 • Vervolgacties kunnen dan bijvoorbeeld het bewerken van de afspraak zijn.

 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Met de juiste documentatie heb je een goede input om effectief te testen. Release management is daarbij van groot belang. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem vandaag nog contact met ons op of plan direct een demo via onderstaand formulier.

Direct een
demo aanvragen

Afhankelijk van de behoefte kan een demo op afstand (middels schermdelen) of bij jou op locatie worden verzorgd. We nemen binnen 24 uur contact met je op om dit verder af te stemmen.

 • Introductie Supportbook
 • Professionaliseren van processen
 • Live demo