De continu veranderende ICT markt zorgt ervoor dat software van dag op dag wijzigt met updates en nieuwe releases. Maar wist je dat het belangrijk is om kritisch te kijken naar iedere verandering? Mogelijk treden er complicaties op binnen bepaalde systemen of de communicatie tussen systemen. Daarnaast maakt de veranderende wet- en regelgeving het nog belangrijker om juist en grondig te testen. Professioneel testmanagement is voor semi-overheidsinstellingen dus erg belangrijk. We vertellen je meer over de mogelijke gevolgen van updates, hoe je hier als organisatie proactief in kunt handelen en hoe Supportbook hierbij kan helpen.
De gevolgen en effecten van software updates binnen gemeenten
Updatestromen van software binnen organisaties overkomen je vaak. Ongepland, onvoorzien, maar wel met de nodige complicaties. Updates, patches en releases kunnen niet zomaar genegeerd worden. Binnen gemeenten zijn veel grote softwarepakketten aanwezig die allemaal met elkaar (moeten) communiceren. Werkt software niet meer of niet goed met elkaar? Dan kan dit bijvoorbeeld leiden tot het niet uit kunnen geven van paspoorten of uitkeringen. Dit, op zijn beurt, leidt natuurlijk weer tot imagoschade. Iets wat absoluut voorkomen kan en moet worden. Maar hoe doe je dat? Een overwogen en gestructureerd testproces neemt deze risico’s weg en analyseert software, updates en patches van top tot teen.
Het belang van proactief testmanagement
Software testing en testmanagement is niet iets wat van vandaag op morgen urgent wordt of gaat worden. Vaak wordt kritisch kijken naar het testmanagement pas actueel wanneer een update al voor veel problemen heeft gezorgd. Dat is erg vervelend, vooral wanneer dit voorkomen had kunnen worden.
Als organisatie is het belangrijk om de regie in eigen handen te nemen. Staat software testing niet hoog op de agenda? Dan kan het zijn dat je wordt verrast met grote problemen en dien je daar achteraf mee te dealen. Krijg je een update? Dan zul je merken dat er weinig tot geen capaciteit beschikbaar is om deze update uit te brengen en zul je meer risico moeten nemen. Testmanagement is in dit geval dus niet aanwezig of werkt reactief. Proactief testmanagement zorgt ervoor dat je update gepland, getest en onderzocht wordt. Je systemen blijven draaien zoals ze zouden moeten draaien en problemen worden voorkomen. Ook kun je door middel van een regressietest checken of bestaande processen nog werken zoals ze zouden moeten werken voordat nieuwe updates live gezet worden.
Wet- en regelgeving
Maar ook wet- en regelgeving maken het noodzakelijk om aan de slag te gaan met testmanagement. De BIO (Baseline informatiebeveiliging Overheid) vraagt om de nodige documentatie en toelichting op het gehele proces van software testing. In de BIO staat aangegeven dat je als gemeente dient te zorgen voor risicobeheersing. Dit kan door middel van software testing en implementatie met gestructureerd testmanagement ondervangen worden. Met de testtool Supportbook heb je het gehele testproces inzichtelijk. Je bent volledig compliant en kunt dankzij uitgebreide rapportages iedere stap uit het testproces aantonen wanneer hierom gevraagd wordt.
Software testing met de test tool van Supportbook
De testtool Supportbook zorgt ervoor dat je als gemeente je testmanagement op een juiste manier inricht en software testing gestructureerd wordt uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld volgens de TMap methode; één van de manieren waarop Supportbook aan de slag gaat met gestructureerd testmanagement. De TMap methode wordt vaak gezien als de standaard keuze voor testmanagement, maar wij zien voor iedere organisatie een persoonlijke aanpak als de beste keuze. Echter zullen we vaak toch volgens een bepaalde wijze te werk gaan. Hoe we dat doen:
- We beginnen klein binnen de organisatie, bijvoorbeeld op één afdeling. Zien we resultaat? Dan breiden we verder uit binnen de organisatie en gaan we aan de slag op andere afdelingen.
- We inventariseren wie moet gaan testen. We houden hierbij het overzicht en inventariseren én notificeren de testers.
- We maken duidelijk wat er getest moet worden. We zorgen voor de juiste scope en houden de testvoortgang bij.
- We maken inzichtelijk wat er nodig is om te testen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de benodigde testscripts. Dit verzamelen we in de testtool.
Waarna we dit stappenplan hebben doorlopen is je organisatie klaar voor een gestructureerd testproces. We zullen de resultaten op een overzichtelijke manier kunnen verzamelen en de benodigde partijen kunnen meegenomen worden in dit proces. Je beschikt nu ook over een overzichtelijk document om volgens de BIO aan te tonen dat jouw testproces weloverwogen is doorlopen. Het volledige stappenplan voor het implementeren van testmanagement en test automation vind je hier.
Cases
Wil je gaan starten met testmanagement maar twijfel je nog? Vaak is het gewoon een kwestie van durven doen. Begin eerst klein en bouw daarna verder uit binnen de organisatie. Zo creëer je draagvlak en vertrouwen. Op deze manier gingen we ook aan de slag voor veel van onze klanten. Bekijk dan de cases.