Skip to main content

Primeur in de GGZ: GGz Centraal stroomlijnt functioneel beheer met Supportbook

januari 6, 2015november 8th, 2021

GGz Centraal gebruikt sinds vorige maand Supportbook, een platform voor het stroomlijnen van het functioneel beheer. Hiermee heeft de GGZ-instelling uit Amersfoort de primeur in Nederland. Zowel GGz Centraal als de maker van het platform, hoopt dat meer GGZ-instellingen zich bij dit platform aansluiten.

Ruim een jaar geleden lanceerde Zorgon Supportbook, een informatiebeheerplatform dat het samen met drie ziekenhuizen ontwikkelde. Deze applicatie helpt zorginstellingen om op efficiënte wijze hun functioneel beheer uit te voeren. Hierbij is in het bijzonder aandacht voor het test- en acceptatieproces van de instellingen. Ook maakt Supportbook het mogelijk dat instellingen onderling inzichten, kennis en ervaring en best-practices uitwisselen over het gebruik en beheer van het informatiesysteem. Ondertussen zijn er bijna twintig ziekenhuizen op dit platform aangesloten. Met GGz Centraal doet het systeem nu ook zijn intrede in de GGZ-sector.

Een beter en efficiënter test- en acceptatieproces

“Met Supportbook hebben wij een belangrijke stap gezet in zowel de professionalisering als de borging van het test- en acceptatieproces in onze organisatie.” Dat stelt René van Harten, Hoofd Zorgadministratie GGz Centraal en verantwoordelijk voor het Functioneel Beheer. “We ervaren steeds meer externe en interne regeldruk als het aankomt op de borging van wijzigingen in ons informatielandschap. Een goed georganiseerd test- en acceptatieproces is daarom essentieel. Hoewel het testen via scripts in Excel mogelijk is, kiezen wij er bewust voor om het gehele test- en acceptatieproces te ondersteunen met geschikte tooling. Supportbook blijkt daarvoor een uitstekend hulpmiddel en heeft de verwachtingen waargemaakt.”

Volgens Van Harten helpt het systeem GGz Centraal om de releasedocumentatie makkelijk te distribueren. “Verder kan de testcoördinator eenvoudig allerlei testsets en testsoorten aanmaken die de Functioneel Beheerders en eindgebruikers zowel centraal als decentraal kunnen oppakken. Daarnaast biedt Supportbook handige rapportages die we eenvoudig kunnen bijvoegen in accountantscontroles, peer-reviews of accreditaties. Op deze manier kan GGz Centraal de kwaliteit van de geleverde zorg, waar de informatievoorziening cruciaal voor is, blijvend garanderen.”

Op 11 december werd Supportbook officieel door GGz Centraal in gebruik genomen tijdens de start van de centraal gecoördineerde gebruikersacceptatietest van Impulse USER release 6.9. Dit was hét moment waarop GGz Centraal het platform onder een grotere groep (decentrale) Functioneel (Applicatie)Beheerders, superusers en eindgebruikers (in de rol van ‘tester’) in de organisatie introduceerde.

Slim samenwerken

Bas van Dijk, productowner Supportbook, ziet veel kansen en mogelijkheden voor Supportbook om vooral tussen organisaties het beheer van de informatievoorziening efficiënter vorm te geven. “Het platform maakt het mogelijk dat zorginstellingen kennis over, ervaringen met en best practices voor informatiesystemen op organisatieniveau met elkaar uitwisselen. Binnen de ziekenhuizen wordt dit al op grote schaal gedaan via Supportbook. Het zou geweldig zijn als ook de GGZ-sector deze manier van werken nader onderzoekt.” Van Harten ondersteunt dit pleidooi, want hij merkt dat Functioneel Beheerders en eindgebruikers Supportbook positief ontvangen. Hij vindt het daarom voor andere GGZ-organisaties de moeite waard om het initiatief te beoordelen op bruikbaarheid en toepasbaarheid.